Korat/ Si Sawat

Koraten, även kallad Si Sawat är sällsynt både i hemlandet Thailand och utanför. Om man någon gång får se den, kan man inte undgå att fascineras av den vackra silverblå pälsen. Koraten uppskattas för att den är vacker men också för sin unika personlighet. Tack vare den slanka och muskulösa fysiken har den en häpnadsväckande koordination och balans och kan hoppa ovanligt högt. Koraten är intelligent och har ett exceptionellt bra minne som hjälper den att kunna hitta hem igen från platser den inte har varit vid förut. Koraten är lugn och sällskaplig.

Koraten har sitt ursprung i Thailand, från Phimai distriktet. Namnet Korat kommer ifrån provinsen Nakhon Ratchasima även benämnd Korat (โคราช ) av lokalbefolkningen. Utöver Korat används i Thailand namnen Si Sawat, Doklao och Maled varav Si Sawat beskriver pälsens färg som jämförs med färgen på ”grey nickernuts” eller Si Sawat frön, därav namnet Si Sawat. Koraten är en naturlig  ras vilket innebär att den har utvecklats utan människans inblandning, och har funnits i Thailand sedan flera hundra år tillbaka.

I Thailand har på senare tid gjorts historiska fynd i form av manuskript med avbildningar och texter av, och om Thailands katter, Tamra Maew  (Timba 2020). Här beskrivs både utseendet och karaktären hos de olika Thai Katterna i diktform. Koraten beskrivs som en good luck cat. Författaren Martin Clutterbuck, bosatt i Thailand sedan många år har studerat katterna i Thailand och deras historia. Martin Clutterbuck har gjort en djup analys och översättning av dikterna i Tamra Maew till engelska. Dessa finns publicerade i hans andra bok Siamese Cats: Legends and Reality (2004) 

Den vackra silverblå katten med de ljusgröna ögonen har fascinerat människor runt om i Världen, och trots att det är en liten och ovanlig ras, är den mycket uppskattad, både i hemlandet  Thailand, där den fortfarande bevaras av ett litet antal aktiva uppfödare, men även  runtom i Världen.  

SiamPearls Molly